El castell d’Orcau

Posted on 17/01/2012 in Activitats by caljulia

Situat a uns 12 Km d’Aramunt i uns 10 de Tremp, hi ha el Castell d’Orcau i l’esglèsia de la Mare de Déu de la Pietat, els quals  gaudeixen d’una situació privilegiada (887 m) ja que dominen bona part de la Conca de Tremp i de la Conca Dellà. Si bé aquest castell potser no és tant conegut com el Castell de Mur o el Castell de Llordà, de ben segur que no us defraudarà perque al seu voltant hi ha nombroses representacions arquitectòniques de l’època medieval. De fet, l’actual poble d’Orcau manté aquest caràcter, donat que  moltes de les cases del poble han mantingut l’estructura que tenien, si bé, estan restaurades d’acord amb les necessitats actuals.

 

 

 

El Castell d’Orcau es construeix als voltants de l’any 1000 d.C., quan la frontera separava els comtats catalans dels sarraïns. A més dels nombrosos elements arquitectònics que conté també cal tenir en compte que es tracta d’un dels primers dominis que va passar del règim comtal al règim feudal.

 

 

 

 

Al costat del castell, hi ha la Mare de Déu de la Pietat, d’estil romànic. Tots dos estan dins d’un recinte que engloba tota la part superior del turó on estan ubicats. Per tot el turó, hi més concretament entre el recinte del castell i l’actual poble d’Orcau hi ha nombroses mostres d’hàbitats medievals, disposats en terrasses. Diverses prospeccions arqueològiques han trobat material des de la prehistòria fins a l’època medieval.

 

 

 

Des d’un punt de vista arquitectònic, presenta un marcat caràcter defensiu. És de planta quadrada amb una torre a cada angle, de les que a dia d’avui se’n conserves tres, amb un diàmetre interior d’entre tres i cinc metres cadascuna. Les parets fan més d’un metre d’amplada i s’hi observen tres registres d’espitlleres tant a les torres com a les parets. Aquestes, estan adaptades a les armes de foc, acabades a l’interior amb un arc rebaixat.

 

 

És un castell que va tenir força rellevància entre els segles XI i XIV, amb elements posteriors difícils de determinar. És important remarcar que el Castell d’Orcau, igual que bona part de les manifestacions arquitectòniques representatives del Pallars Jussà, també va patir les conseqüències de la guerra civil espanyola ja que s’hi va instal·lar una fortificació militar de l’exèrcit franquista. Ja als anys noranta es van realitzar treballs de consolidació i restauració tant del castell com de l’esglèsia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *


Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>